EAA-aminohapot eli välttämättömät aminohapot
EAA-aminohapot (Essential Amino Acids) ovat aminohappoja, joita keho ei tuota itse vaan ne tulee saada ravinnosta. Siksi niitä kutsutaan välttämättömiksi aminohapoiksi. 

EAA-aminohappoja ovat: l-histidiini, l-isoleusiini, l-leusiini, l-lysiini, l-fenyylialaniini, l-metioniini, l-treoniini, l-tryptofaani ja l-valiini. Näistä EAA-aminohapoista kolme kuuluu BCAA-aminohappoihin, joita ovat l-leusiini, l-valiini ja l-isoleusiini. Toisin sanoen jokainen EAA-valmiste sisältää aina BCAA-aminohappoja. 

Proteiinit koostuvat aminohapoista. Proteiini edistää lihaskasvua ja lihasten säilymistä. Aminohappoprofiililla tarkoitetaan erilaisten aminohappojen suhdetta toisiinsa nähden. Hyvä aminohappoprofiili ihmiselle on sellainen, joka sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. 
 
Eläinperäisissä proteiininlähteissä on hyvä aminohappoprofiili.  Valtaosa proteiinijauheista onkin eläinperäisiä, kuten kaikkein suosituin lisäproteiininlähde hera, joka on maitoproteiini. Kananmunaproteiini ja lihaproteiini ovat myös aminohappoprofiililtaan hyviä. Yhä suositummaksi nousseet kasviperäiset lisäproteiinin lähteet ovat monesti eri proteiinin lähteiden yhdistelmiä, jolloin niihin saadaan hyvä aminohappoprofiili. Kasviperäisistä proteiinin lähteistä hyvä aminohappoprofiili itsessään on mm. hampulla sekä soijalla.

EAA-tuotteet ovat välttämättömiä aminohappoja sisältäviä jauheita. Ne sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot hyvin vähäisellä kalorimäärällä. EAA-aminohapot ovat suosittuja lisäravinteita urheilijoilla, kuntoilijoilla sekä dieetin aikana. Proteiinin tiedetään edistävän lihaskasvua ja lihasten säilymistä.

EAA-tuotteet nautitaan mieluiten treenin aikana tai sen jälkeen. Ne sekoitetaan shakerissa veteen. Erityisen maistuvia ne ovat, kun juomaan lisätään jäitä.

EAA-valmisteita on erilaisia. Niitä löytyy niin maustamattomana kuin maustettunakin. Maustetut sisältävät usein makeutusaineita. Jos haluaa välttää tiettyjä makeutusaineita ja suosia toisia, ne kannattaa lukea tarkasti tuotteen ainesosaluettelosta.

Jotkut EAA-valmisteet sisältävät EAA-aminohappojen lisäksi l-glutamiinia tai muita ei-välttämättömiä aminohappoja. 

Tässä lyhyesti tietoa suosituista EAA-valmisteista.
  • Aminopörssi Nutrition EAA+G on Suomessa suunniteltu ja valmistettu, kesäisen raikas, omenanmakuinen EAA-valmiste. Se sisältää lisättyä glutamiinia. Ainoastaan stevialla makeutettu jauhe on noussut heti myyntimenestykseksi.
  • Kestosuosikki Nutri Works EAA on saatavilla joko omenan tai tropical fruitin makuisena. Molemmat maut ovat raikkaita, ei yhtään liian makeita. Stevialla makeutettu, raikas juoma on suunniteltu Suomessa.
  • SportLife Nutrition® EAA valmiste sisältää kaikki välttämättömät aminohapot ja L-alaniinia ja L-glysiiniä. Päärynän tai mustikan makuiset jauheet on makeutettu stevialla.  
  • Bull Mentulan nimikkotuote BAO The Total Aminos EAA-valmiste sisältää EAA-aminohappoja, niihin kuuluvia BCAA-aminohappoja, glutamiinia ja CocoMineral-kookosvesijauhetta. Raikkaat maut ovat tutti frutti tai vihreä omena.  
  • Ruotsalainen SELF omninutrition EAA sisältää sekä välttämättömiä että ei välttämättömiä aminohappoja. Aspartaamilla makeutettu tuote on saatavilla päärynän ja tropical-makuisina ja isossa tai pienessä pakkauksessa.
  • M-Nutrition EAA+n hyvin BCAA painotteinen ja sisältää EAA:n lisäksi sitrulliinimalaattia ja B6-vitamiinia.  Se on makeutettu sukraloosilla ja asesulfaami-K:lla. Monta erilaista makua: tutut päärynä ja vihreä omena sekä erikoisemmat hedelmäpunssi ja sitruuna. 

Jenkkibrändien EAA-valmisteet ovat seuraavanlaiset: 
  • Scitec Nutrition EAA+ Glutamine sisältää 4250 mg välttämättömiä EAA-aminohappoja ja 2000 mg L-glutamiinia annosta kohden. Makeutettu sukraloosilla ja asesulfaami-K:lla. Makuvaihtoehdot ovat erilaiset ja mielenkiintoiset: limonadi, mango, meloni-cola ja kirsikka-lime. 
  • BioTechUSA EAA Zero on aminohappojauheissa on monta tuttua ja erikoista makua.  Sukraloosilla makeutetut vaihtoehdot ovat: omena, sininen rypäle, sitruuna, sitruuna-jäätee ja ananas-mango. 
Maustamattomia ja makeutusaineettomia tuotteita löytyy myös monelta merkiltä. Tässä valikoima. 
Jos kaipaat lisää neuvoja, älä epäröi kysyä Aminopörssin henkilökunnalta. Ammattitaitoinen henkilökunta opastaa mielellään tuotteiden valinnassa.