D-vitamiini

D-vitamiinia valmistuu iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta. Koska Pohjoisissa leveysasteissa aurinko näyttäytyy harvoin, meidän tulee saada D-vitamiinia pääasiassa ravinnosta. 

D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on 10 μg/päivä sekä lapsille että aikuisille. 

D-vitamiinin käyttö ravintolisänä aloitetaan Suomessa 2 viikon iässä ja sitä jatketaan 1-vuotiaaksi. Sen jälkeen annos on yksilöllinen (äidinmaidosta ja lehmänmaidon saannista riippuen) kahteen ikävuoteen asti. 2-17-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä 7,5 μg/päivä ympäri vuoden. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 μg/päivä ympäri vuoden. Vanhuksille, yli 75 v täyttäneille, suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä 20 μg/päivä ympäri vuoden. (Lähde: Ruokavirasto)

Jos käyttää runsaasti D-vitaminoituja tuotteita (maitotuotteita tai vitaminoituja kasvimaitotuotteita ja margariinia) sekä D-vitamiinia sisältäviä ruokia kuten kalaa, pienempi annos D-vitamiinia voi ravintolisänä riittää. 

Koska D-vitamiinia syntyy iholla UV-säteilyn vaikutuksesta, (Suomessa tosin ainoastaan auringon paistaessa riittävästi ja sen osuessa iholla riittävän suurelle alueelle) hyvin vähän ulkona oleskeleville suositellaan suurempaa D-vitamiiniannosta. 

D-vitamiinin tehtävät: 

  • edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä,
  • edistää veren normaalia kalsiumtasoa,
  • edistää luiden pysymistä normaaleina
  • edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä
  • edistää hampaiden pysymistä normaaleina
  • edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Euroopan elintarvikeviraston kannanoton mukaan 100  μg (eli mikrogrammaa)/vrk D3-vitamiinia on aikuisten turvallisen päiväannoksen yläraja. 

D-vitamiinivalmisteita on erikseen vauvoille, lapsille ja aikuisille. Niitä on saatavana niin tippoina, suihkeena, purutabletteina kuin nieltävinä tabletteina ja kapseleina. Suurin osa D-vitamiinivalmisteista sisältää eläinperäistä D3-vitamiinia kolekalsiferolia, mutta myös vegaanisia D-vitamiineja on saatavilla.  Esim. Puhdas + kasviperäinen D3-vitamiini on vegaaninen D-vitamiinivalmiste. 

Valmisteiden pitoisuudet vaihtelevat 10 μg aina 125 μg asti.

Aminopörssin suosituimmat D-vitamiinivalmisteet ovat kotimaisten brändien D-vitamiinivalmisteita ja vahvimpia valmisteita. 

Suosituin D-vitamiinivalmiste on Nutri Works D-vitamiini, joka sisältää 100 μg D-vitamiinia yhdessä pienessä tabletissa. Suosituin 50 ug D-vitamiini on Vidan D-vitamiini 50 ug. Puhdistamon Super D-vitamiini sisältää 100 μg D-vitamiinin lisäksi myös EPA- ja DHA:ta sekä E-vitamiinia. Purutableteista suosituin on Vire D-vitamiini, joka sisältä 50 ug D-vitamiinia. 

Tutustu valikoimaan ja tilaa juuri sinulle sopiva D-vitamiinivalmiste. 

D-vitamiinivalmisteet ovat ravintolisiä. Annosta ei tule ylittää. Ravintolisä. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota tai terveitä elämäntapoja. Säilytä lasten ulottumattomissa.