C-vitamiini:
- edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
- lisää raudan imeytymistä
- edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa
- edistää hermoston normaalia toimintaa
- edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen
- edistää normaalia kollageenin muodostumista ihon, verisuonten, luuston ja ruston normaalia toimintaa varten
- edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
- edistää E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon
- auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
- Ruusunmarja 601 mg
- Paprika keskiarvo 185 mg
- eniten keltaisessa paprikassa, jopa 205 mg!
- Tyrnimarja 140 mg
- Mustaherukka 128 mg
- Ruusukaali 108 mg
- Parsakaali ja lehtikaali 65 mg
- Appelsiini 50 mg
- Mansikka 46 mg
- Mandariini 40 mg
- Omena kotimainen 8 mg
C-vitamiinin kannalta kasvikset kannattaa kypsentää höyryttämällä ja mahdollisimman nopeasti. Pakastettaessa marjoja, ne kannattaa nauttia mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen ja sulattaa hellästi, mutta nopeasti.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan määrittelemät suositukset C-vitamiinin päivittäiseen saantiin ovat:
- 6-12 kuukauden iässä 20 milligrammaa
- 1-vuotiailla 25 milligramma
- 2-5-vuotiailla 30 milligrammaa
- 6-9-vuotiailla 40 milligrammaa
- 10-13-vuotiailla 50 milligrammaa
- 14-vuotiaista ylöspäin 75 milligrammaa
- raskaana olevilla 85 milligrammaa
- imettävillä 100 milligrammaa
Lisäravinteena C-vitamiinia on saatavilla jauheena, kapseleina ja tabletteina. Myös monet rautavalmisteet sisältävät C-vitamiinia, koska se parantaa raudan imeytymistä. Monivitamiinivalmisteissa C-vitamiini on lähes poikkeuksetta mukana. Ihon hyvinvointiin kehitetyt valmisteet sisältävät nekin hyvin usein myös C-vitamiinia.
Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja terveellistä ravintoa eikä ravintolisiä tule käyttää niiden korvikkeena.