B-vitamiinit

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia vitamiineja, jotka eivät varastoidu elimistöön B12-vitamiinia lukuun ottamatta. Siksi niitä tulee saada ravinnosta jatkuvasti.

B-vitamiineja ovat tiamini eli B1-vitamiini, riboflaviini eli B2-vitamiini, niasiini eli B3-vitamiini, pantoteiinihappo eli B5-vitamiini, B6-vitamiini eli pyridoksiini, B7-vitamiini eli biotiini, foolihappo eli B9-vitamiini ja B12-vitamiini.

Eri ruoka-aineet sisältävät B-vitamiineja. Esimerkiksi maitotuotteet ja täysjyväviljat ovat hyviä B-vitamiinin lähteitä. Jokaisen vitamiinin kohdalla on mainittu jotkut lähteet, mutta ne ovat vain esimerkkejä. Lähteitä on useita. 

Tiamiini

Tiamiini (B1-vitamiini) edistää hermoston normaalia toimintaa, normaaleja psykologisia toimintoja, sydämen normaalia toimintaa.

B1-vitamiinin lähteitä ovat esim. herneet ja täysjyväviljatuotteet sekä porsaanliha. 

Riboflaviini

Riboflaviini (B2-vitamiini) edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, hermoston normaalia toimintaa, limakalvojen ja ihon pysymistä normaalina, punaisten verisolujen pysymistä normaaleina,  näön pysymistä normaalina, raudan normaalia aineenvaihduntaa, solujen suojaamista hapettumisstressiltä. Riboflaviini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

B2-vitamiinin lähteitä ovat esim. maitotuotteet.

Niasiini

Niasiini (B3-vitamiini) edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, hermoston normaalia toimintaa, normaaleja psykologisia toimintoja, limakalvojen ja ihon pysymistä normaaleina. Niasiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

B3-vitamiinin lähteitä ovat esim. liha ja kala ja maitotuotteet.

Pantoteenihappo

Pantoteenihappo (B5-vitamiini) edistää normaalia energia aineenvaihduntaa,  steroidihormonien, D-vitamiinin ja joidenkin hermovälittäjäaineiden normaalia synteesiä ja aineenvaihduntaa. Pantoteenihappo auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Pantoteenihappo edistää normaalia henkistä suorituskykyä.

Pantoteenihappoa saadaan monista ruoka-aineista. Sen lähteitä ovat mm. hiiva, maksa, munuainen, kananmuna, täysjyvävilja ja maito. 

Pyridoksiini

Pyridoksiini (B6-vitamiini) edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa ja homokysteiinin aineenvaihduntaa, normaalia proteiini- ja glykogeeniaineenvaihduntaa, normaaleja psykologisia toimintoja ja veren punasolujen muodostumista, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, hormonitoiminnan säätelyä ja hermoston normaalia toimintaa. B6-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

Hyviä B6-vitamiinin lähteitä ovat esim. kala ja liha sekä peruna. 

Biotiini

Biotiini (B7-vitamiini) edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, hermoston normaalia toimintaa, normaalia makroravintoaineiden aineenvaihduntaa, normaaleja psykologisia toimintoja, hiusten, limakalvojen ja ihon pysymistä normaalina.

Biotiinin lähteitä ovat esim. täysjyväviljat, erityisesti kaura ja tummanvihreät kasvikset.

Foolihappo eli folaatti

Folaatti (B9-vitamiini) edistää raskauden aikaista kudosten kasvua, normaalia aminohapposynteesiä, normaalia veren muodostumista, normaaleja psykologisia toimintoja, normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Folaatti auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin. 

Foolihapon lähteitä ovat mm. vihreät vihannekset esim. parsakaali, vihreät salaatit ja täysjyvävilja. 

Kobalamiini

Kobalamiini (B12-vitamiini) edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa, hermoston normaalia toimintaa, normaalia homokysteiinin aineenvaihduntaa, normaaleja psykologisia toimintoja, normaalia veren punasolujen muodostumista, immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin.

B12-vitamiinia ei saada kasvikunnan tuotteista ja siksi vegaanien tulisi kiinnittää huomiota sen saantiin. B12-vitamiinin lähteitä ovat liha, kananmuna, maitotuotteet ja kala.

B-vitamiinivalmisteet ovat ravintolisiä

Tässä kerromme muutamista, Aminopörssin suosituimmista B-vitamiinivalmisteista hiukan enemmän. 

Kaikki Aminopörssin B-vitamiinivalmisteet löydät tästä.

Nutri Works Strong Vitamin B sisältää kaikkia B-vitamiineja. Todella vahva valmiste on vegaaninen ja yksi vegekapseli päivässä riittää.

Hankintatukun Vitatabs MegaB on puolestaan B-vitamiinivalmiste, joka sisältää kaikkia B-vitamiineja 100 % vuorokautisen saannin vertailuarvosta yhdessä tabletissa. 

Self -sarjaan kuuluu suosittu, poremainen Sport Energy B-vitamiini, joka sisältää B-vitamiinien lisäksi myös kofeiinia, tauriinia ja inositolia.  

Lähes kaikkia B-vitamiineja on saatavana valmisteina, jotka sisältävät vain yhtä B-vitamiinia.

Biotiinivalmisteita löytyy runsaasti Iho, hiukset ja kynnet -kategorian Biotiini-tuotteista. Nämä valmisteet sisältävät joko vain biotiinia tai biotiinia muiden aineiden lisäksi. Suosituimmat valmisteet ovat: Bioteekin Super Biotiini ja Puhdas+ Biotiini-valmisteet. Puhdas+ Biotiini sisältää ainoastaan biotiinia, Bioteekin tuotteeseen on lisätty myös muita aineita. 

B12-vitamiinivalmisteet ovat hyvä esimerkki ainoastaan yhtä B-vitamiinia sisältävistä valmisteista. Suosittu Nutri Works B12-vitamiini sisältää yhdessä kapselissa B12-vitamiinia 1000 µg (40 000 %*) *vuorokautisen saannin vertailuarvosta. 

Joissain tuotteissa B-vitamiini yhdistetään mineraaleihin.  Esim. ZMA-tuotteet sisältävät sinkkiä, magnesiumia ja B6-vitamiiinia. Lisätietoa ZMA-tuotteista löydät tästä kirjoituksesta. 

B-vitamiinivalmisteet ovat ravintolisiä. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota tai terveitä elämäntapoja. Säilytä lasten ulottumattomissa.