Aminohapot

Proteiinit koostuvat aminohapoista, toisin sanoen aminohapot ovat proteiinin osia. Proteiinin tiedetään edistävän lihasmassa kasvua ja säilymistä. Siksi aminohapot ovat treenaajan valinta. 

Suurin osa aminohapoista osallistuu proteiinisynteesiin, mutta poikkeuksia on. Välttämättömät aminohapot ovat aminohappoja, joita elimistö ei itse tuota vaan jotka tulee saada ravinnosta. Englanniksi välttämättömät aminohapot ovat Essential Amino Acids ja nimi lyhennetään EAA. Siitä tulee näitä aminohappoja sisältävien tuotteiden tuotenimi. 

EAA aminohappoihin kuuluu kolme haaraketjuista aminohappoa, joista on erityisen paljon hyötyä lihaksille. Nämä aminohapot ovat englanniksi Branched Amino Acids eli BCAA. Ne ovat leusiini, isoleusiini ja valiini, joista leusiini on tärkein lihasten kannalta. BCAA valmisteet sisältävätkin aina eniten leusiinia. Suhdeluvut ovat useimmiten 2-1-1 tai 4-1-1 ja tämä mainitaankin monesti jo tuotteen nimessä. 

Kumman sitten näistä valitsee? Aika lailla makuasia. EAA:sta saa toki laajemmin eri aminohappoja, mutta BCAA:sta ne lihaksille tärkeimmät. 

Sekä välttämättömiä aminohappoja että ei-välttämättömiä, joita elimistö myös itse tuottaa, myydään yksittäisinä aminohappoina. Usein aminohapot ovat maustamattomia jauheita, jolloin ne voi helposti lisätä vaikkapa aamusmoothien joukkoon. 

NAC eli N-asetyyli-l-kysteiini on rakenteeltaan aminohappo, mutta se ei osallistu proteiinisynteesiin. Viimeisen parin vuoden aikana hyvin suosituksi noussut aminohappo on käytössä erityisesti syksyisin ja keväisin. Monesti NAC-valmisteet sisältävät vitamiineja ja kivennäisaineita kuten C-vitamiinia, sinkkiä ja seleeniä, jotka edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. 

Tutustu Aminopörssin todella laajaan aminohappovalikoimaan!