Takaisin

Lisää hyviä rasvoja, proteiinia ja kuitua ruokavalioon, luonnollisesti.

Oli ruokavalio mikä hyvänsä, pähkinöillä ja siemenillä voi lisätä ravintoon helposti lisää kuitua, hyviä rasvoja sekä proteiinia. Ne toimivat niin vegaanin, ketogeenisen, VHH-ruokavalion kuin ihan sekasyöjänkin lautasella Helpoin tapa nauttia niitä on toki ihan napostella niitä sellaisenaan. Superherkullisiksi ne muuttuvat palasen tummaa suklaata kanssa. Herkkävatsainen nauttii pähkinät ja siemenet liotettuna ja aloittaa lisäyksen pienellä määrällä. Muutenkaan siemeniä ei suositella ylenpalttisesti syötäväksi, vaan vaihdellen ja ruokalusikalla päivittäin annostellen. Näin ne toimivat loistavasti vaikkapa tavallisen tai kasvipohjaisen jugurtin tai rahkan seassa tai aamupuuroon lisättynä – toki ruokavaliosta riippuen.

Pähkinät ja siemenet ovat verrattain voimakkaan makuisia, mutta kokeilemalla jokainen löytää oman suosikkinsa. Esimerkiksi cashew on mieto, pehmeän makuinen pähkinä. Se sopii loistavasti vaikkapa smoothien joukkoon. Esimerkiksi noin dl tuoreita marjoja, 1 kypsä banaani, 2 dl (tavallista tai kasvipohjaista) maitoa, 1 dl (turkkilaista tai kasvipohjaista) jugurttia sekä pari rkl cashew-pähkinöitä toimii loistavana ja antioksidanttipitoisena smoothiena aamu- tai välipalalla.  Treenaajat voivat lisätä tähän vielä annosmitallisen lemppariprotskua esim. laktoositonta vaniljan makuista Nutri Works Iso WorX -protskua tai vegaaneille vaikkapa Foodinin vaniljan makuista .

Siemenistä voi loihtia kuitupitoista näkkäriä, joka sopii myös tavallisia viljoja vältteleville. Netti on pullollaan hyviä reseptejä! Itse tykkään kananmunattomasta reseptistä: 3 dl erilaisia siemeniä (esim. auringonkukka-, hamppu- ja kurpitsansiemen), 1 dl jauhoja (esim. tattari ja mantelijauho, mutta yhtä hyvin sopii vaikkapa ruisjauho, jos se sopii ruokavalioon), ½ dl rypsiöljyä, 1 tl suolaa ja 2,5 dl kiehuvaa vettä. Kaikki sekaisin ja leivinpaperin päälle oikein ohueksi näkkäriksi. Tasaisen tästä saa asettamalla leivinpaperin taikinan päälle ja näin taputtelemalla ja sivelemällä näkkärin tasaiseksi. Paistetaan uunissa noin 150 asteessa, kunnes näkkäri on rapsakka ja pinta on saanut väriä noin 50 min.

Kurpitsan- ja auringonkukansiemenet toimivat tosi hyvin salaatissa. Niitä voi paahtaa hiukan pannulla, ja ne maistuvat vieläkin paremmalta. Foodinilta löytyy myös uutuus, valmissalaattisekoitus, joka toimii hyvin. Siinä on siemeninen lisäksi myös goji-marjoja

Kokeile ennakkoluulottomasti itse! Löydät varmasti oman suosikkisi.
Energistä syksyä!
 

Takaisin